dinsdag 10 februari 2015

Recept: Witlof met tomatensaus en mozzarella

Een recept van de site van ah.nl met eigen inbreng.

De tomatensaus is zelf gemaakt. De provinciaalse kruiden is een mix van gedroogde kruiden uit de kruidentuin en bestaat uit tijm, oregano, bonenkruid en rozemarijn. De witlof (Zoom F1) en sjalotjes zijn eigen kweek.
Het gedroogde pepertje is optioneel en ook deze is eigen kweek. Vergeet hem alleen niet uit de saus te halen zoals ik deze keer deed. Echtgenoot was pittig verrast :)


Ingrediënten:
voor 4 personen
  • 500 g gehakt
  • 125 g spekjes
  • 700 g witlof
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik gepelde (of blokjes) tomaten
  • 1 pakje mozzarella
  • 5 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kleine worteltjes
  • 1 gedroogd pepertje (optioneel)
  • 5 sjalotjes
  • flinke handvol gedroogde provinciaalse kruiden 
  • scheutje balsamico azijn (optioneel)
  • peper en zout
  • pasta soort naar keuze

Bereiding:

Saus:
Sjalotjes schillen en in ringen snijden, knoflook pellen (geperst of klein gesneden) en worteltjes in schijfjes snijden. Pan op zacht vuur met flinke scheut olijfolie er in. Voeg de sjalotjes, worteltjes, pepertje (heel laten) en knoflook  toe. Laat op zacht vuur een 20 minuten sudderen. Voeg dan de spekblokjes toe en bak deze 5 minuten mee. Gehakt toevoegen en met een vork rul prakken. Denk om het pepertje. Als je het pittig wil kun je die mee prakken anders er even uit halen en later weer toevoegen. Tomatenpuree er bij in, deze ook even 2 minuten mee bakken. Als laatste het blikje tomatenblokjes en de gedroogde kruiden toevoegen. eventueel nog wat balsamico azijn, peper en zout. Laat alles nog even lekker een half uurtje op laag vuur pruttelen.

Ondertussen de witlof schoonmaken en 5 minuten in een pannetje met water koken daarna afgieten en uit laten lekken.

Doe de saus in een ovenschaal daar bovenop de witlof stronken en verdeel de mozzarella er over heen.
20 minuten in de oven op 200 graden (hetelucht)
In de tussentijd de pasta afkoken.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen